Sneakers som skulpturalt objekt i trä - modernt träbildhuggeri

Träbildhuggeri - träskuren adidas Stan Smith av Christer Björkman

Det finns något faschinerande med att ställas inför ett vanligt vardagsobjekt som helt plötsigt presenteras i ett helt oväntat material. Det är en stor tmaning att ta på sig genom att skära ett vardagsföremål, som t.ex. en sneaker, i trä och verkligen få den att se realistisk ut, som om föremålet stelnat i tiden och förvandlats till trä.
 

Träbildhuggare Christer Björkman. Träskurna sneakers

Att förvandla ett förväntat material, i detta fallet textil och gummi till en avbildning i trä är en utmaning som kräver tålamod och passion inför hantverket. Genvägar och förenklingar leder alltid till ett mindre realistiskt resultat.

Träskärning av sneakers i soffrygg för SNS butik i Tokyo
Träskärning av sneakers - Adidas Gazelle handskuren i trä av Christer Björkman
Handgjorda sneakers i trä - Adidas Yeezy Boost och Adidas Gazelle

När jag först fick frågan om jag trodde det skulle vara möjligt att skära sneakers och om det var något jag ville göra, tänkte jag - Ja, varför inte? och SJÄLVKLART!
Men då jag tog mig an att återskapa sneakers så var det med inställningen att det skulle vara så realistiskt som möjligt, annars skulle jag inte vara intresserad av projektet. Vilken halvhyfsad bildhuggare som helst skulle kunna skära något som liknar en sko, men i min värld är det ointressant, var i ligger utmaningen i den inställningen? Det handlar ju om detaljerna, för att det ska vara bra ska man kunna identifiera både märke och modell. Enkel eller dubbelsömmar, texturer och exakta former och olika material och ibland också återförsäljare som snörar sina sneakers på ett speciellt sätt, allt spelar roll.

Adidas Yeezy Boost i trä

Nike Air Jordan 5 Retro i trä

Nike Air Force 1 i trä

Adidas Superstar i trä

Adidas Campus i trä

Okobo - tradition möter nutid

Okobo, en japansk traditionell träsko  för flickor eller unga kvinnor och även Geisha-lärlingar, som här möter nutiden i form av Nike Air Force one.
Dessa traditionella skor eller sandaler hade ofta en liten bjällra fäst i utrymmet under skon.

Handskuren i lind, betsad röd och oljad. Handflätad hanao som fästs traditionellt genom ett hål i fram och det urhuggna utrymmet under skon.