Lejonmaskaron - Kopia av Regalskeppet Vasas kanonluckor

   Här har jag först modellerat upp lejonhuvudet i lera för att skapa mig en verklig uppfattning om volymen och detaljerna utifrån de bilder som jag hade till mitt förfogande.
Efter att modellen i lera var klar gjorde jag också ett besök på Vasamuseet för att kontrollera att det hade rätt form och känsla innan jag började med träarbetet.
  Stort tack till Vasamuseet som ställde upp med så kort varsel och lät mig komma in och jämföra orginalet med min modell.

 Jag kunde därefter limma ihop det material jag behövde för att skära ut huvudet. Originalen på Vasaskeppet är antingen skurna i ek eller lind och placerade på kanonportarna i ek. Jag valde att skära detta huvud i lind.

 När skärningen var klar lät jag sandblästra både huvudet och den bakomliggande luckan för att skapa ett ålderdomligt och slitet uttryck i träet, därefter betsas de båda in i svarta och bruna nyanser, oljas med linolja och slutligen patineras allt med träklubba, kedjor, vax och pigment.


 Ursprungligen tillverkades Vasaskeppets maskaroner av lind eller ek samt ett fåtal i furu. De limmades ihop av 3 eller 4 stycken innan de skars. 48 stycken har upphittats och alla har lite olika utseende och karraktär även om det finns två huvudtyper av lejonhuvud. Detta antyder att minst två träbildhuggare har varit inblandade i tillverkningen, den ena är med stor sannorlikhet Mårten Redtmer.


   Undersökningar visar att lejonmaskaronerna har varit målade i gult med vita ögon och tänder samt med rött gap. Kanonporten som lejonmaskaronen är monterad på har varit rödmålad.
Vasalejon - Skärning av lejonets ögonbryn.
Färdigskuren och blästrad med signatur - CBM (Christer BjörkMan)








Material:
Lind och ek


Storlek:
Huvud - höjd 510 mm, bredd 380 mm, djup 190 mm
Lucka - höjd 680 mm,  bredd 600 mm, tjocklek 30 mm
(för att inte bli för klumpig på väggen är luckan mycket tunnare än i verkligheten)



Kan även beställas som uppgjuten kopia med eller utan bakstycke i ek.

Bildhuggaren Christer Björkman under arbete med lejon huvudet
Kopian av Vasaskeppets lejonmaskaron






Här nedan en video om hur tillverkningen av lejonmaskaronen gick till:

 
Detalj av vasalejonet
Detalj av kanonporten som lejonmaskaronen sitter på. Sliten och patinerad.
Lejonets gap