Nytillverkad Arts and Crafts ram i körsbärsträ

Arts and Crafts-rörelsen startades i Storbritannien under slutet av 1800-talet och kom att bli en stark influens för Jugendstilens utveckling. Stilen tillkom som en motrörelse till de historiska och även de stilimiterande stilarna som den industriella revolutionen hade skapat. Man förespråkade personlig stil och hantverksmässiga föremål i motsats till maskintillverkade stilkopior. Välgjorda, rustika föremål med hög estetisk prägel ingick i  denna helhetsvision.

När jag designat denna ram har jag utgått från tidsandan och motivet i denna opera affisch. Jag kände genast att det skulle passa bra med en Arts and Crafts-ram då, trots att stilen sades ta avstånd från äldre stilar, så fanns där en stark vurm för nygotik och medeltid. Detta i kombination med att den rustika känslan i stilen passade alldeles utmärkt i kombination med denna prosaiske hjälteriddaren Guerrino.


Den rödbetsade körsbärsramen tar upp de röda tonerna i bilden och den förgyllda cirkeln från hjältens sköld toppar i omvänd konkav form ramens krön.
De utstickande, genomgående tapparna tillsammans med de fyrkantiga träpluggarna förstärker den medeltida känslan i kompositionen.