Förgylld och bemålad sekelskiftesram för akvarell av Julius Kronberg

Nytillverkad tavelram till Julius Kronbergs "I Villa Garnier" från 1888.
Nytillverkad tavelram till Julius Kronbergs "I Villa Garnier" från 1888.

Julius Kronberg (1850-1921) en av de mest respekterade konstnärerna under det sena 1800-talet målade denna förtjusande akvarell "I Villa Garniers trädgård" 1888, den sista av fyra målningar som han slutförde det året, en av de andra var kans storverk "Drottningen av Saba".

Ramens baksida. Gradlister i hörn och brännstämplad. Originalbakstycket till Kronbergs akvarell skyddar verkets baksida.
Målningen avbildar Charles Garniers trädgård till villan i Bordighera på den italienska Rivieran och kvinnan på bilden ramas in av trädgårdens palmblad. Palmblad är något som återkommer i Kronbergs måleri och förutom att ge en vink till varmare exotiska klimat så ingår det också i 1800-talets västerländska fascination för orientalismen och exotism.
Därför föll det sig naturligt att använda sig av påmålade palmblad på ramprofilen. Inte minst inspirerad av originalramen till Zorns "kärleksnymf" som ett samtida referensmaterial.
Släthyvlad och putsad ekram, klar för förgyllning.
Uppsågning förhörnens gradlister, sk. svalstjärtar.

Ramen är helt handgjord och uppbyggd av en furukärna som belagts med ett tjockt ytlager av massiv ek. Den är försedd med gradlister i hörnen. Förgyllningen som sker direkt på eken som låter träådringens struktur synas igenom metallen skapar en naturnära känsla, något vi ville förstärka med de handmålade palmbladen. Det är en tydlig flirt med dåtidens förkärlek för bladverket samt att knyta ihop ramen med trädgården i måleriet.

Svalstärtens spår är nu färdughyvlad.
Ekramen har förgyllts och ska nu få en skyddsfernissa.
Akvarellen är monterad bakom UV-skyddande och reflexfritt glas