Ovala spegellampetter efter Johan Åkerblad

Nytillverkade spegellampetter efter original av Johan Åkerblad.

Kunden ville ha 14 stycken spegellampetter i denna utformning men då det är i princip omöjligt att hitta så många exakt likadana antika lampetter så föll det på oss att nytillverka dem.

Vi tillverkade lampetterna på exakt samma sätt som originalen, med samma typ av sammanfogning av ramstyckerna till den handskurna dekoren.
Det som är speciellt med dessa lampetter är deras rosetter som är ihopskurna med ramen och inte som vanligast, separat skurna och sedan monterade med pluggar eller spik.
Dessutom är rosetterna skurna i par, där de nedhängande bandändarna överlappar varandra i parvisa överlappningar.

Förgyllningen är helt i bladguld, med matta och polerade partier. Ytterkanterna är oförgyllda, precis som på originalen. Det var vanligt förfarande på 1700-tals ovaler, såvida ytterkanten inte hade en hyvlad profilering, då förgylldes även ytterkanten,


 


De dubbla lusarmarna som är exklusivt utformade med en liten pärla mitt på ljusarmarn mellan två c-bågar och enkla men små ljushylsor och tjocka profilsvarvade ljusplåtar lät vi gjuta upp kopior av som sedan patinerades.

Vi skar till och monterade antika spegelglas i dem och de massiva träbakstyckerna monterades som brukligt var med träpiggar.