Träskuren draksoffa för Sneakersnstuff  butik i Tokyo

Den här spektakulära soffan var ett samarbete tillsammans med Bofinks Designstudio för SNS Tokyobutik.
Uppdraget var att skapa en japanskinspirerad draksoffa som dels skulle representera varumärket Nike samtidigt som den skulle vara en funktionell möbel i butiken för besökare att prova sneakers i.

När jag designade modellen så utgick jag från de sittmöbler som tillverkades i japan under Meiji perioden (1868-1912), möbler där ryggstöden ofta utformades som slingrande drakar.


 

Utmaningen blev att få in de olika sneakersmodellerna i den klassiska ornamentiken och samtidigt respektera den ursprungliga känslan och det nationella kulturarvet. det blev mycket research om de ursprungliga möbeltyperna samt symboliken i drakarnas utformning och klassisk japanskt bildspråk innan designen sakta växte fram.

Soffan är handskuren i trä och slutligen betsad med förgyllda detaljer i bladguld. Den nedre sitt-delen är tillverkad i björk och utformad med klassisk japansk molnformad dekor sammandbunden med Nike´s klassiska swoosh. Benen utformade jag utifrån Air Max 97 modellen.
Ryggen är skuren i lind och utgörs av två slingrande drakar med basketbollar i sina munnar som ramar in ett flertal sneakers över hela ryggpartiet.

Träskuren soffa i SNS butik i Tokyo (foto sns)
Förgylld swoosh i bladguld. SNS butik i Tokyo (foto sns)