Nytillverkad gustaviansk ryggbrickstol

Nytillverkad stol efter svensk förlaga.


Orginalet är en provinstillverkad gustaviansk ryggbrickstol efter den så vanliga "svenska modellen".

Stolen har troligen tillverkats under 1800-talet i ett försök att kopiera den kända medaljformade ryggbrickstolen som är så vanligt förekommande i sverige.


Dock är denna variant extremt naiv i sitt formspråk och samtidigt som stolens kryss uppvisar det mest avancerade formerna på möbeln så härstammar de dock mer från senbarockens formspråk snarare än den gustavianska epoken. Stolens ben har här i stället för svarvad form fått en fyrkantigt avsmalnande utformning med skurna kannelyrer.      

Ryggens medaljong har här i genomskärning en nästan kvadratisk form, bortsätt för en sned fasning på baksidans utkant istället för de normalt så smäckert avrundade baksidor som brukligt är. Ryggbrickan är av sk. balustermodell. 


Vidare är de skurna profileringarna i ryggen samt det skurna krönet rejält förenklade. Krönet som vanligtvis består av en skuren medaljong eller tredimensionell blomma har här ersatts av enklast möjliga stilisering där blomman närmast likna en revolvertrumma och dess flankerande blad liknar mer romber än ett lövverk. Trots detta så utgör stolen med sin enkelhet och svartmålade träsits ett oerhört charmigt intryck.
 

Träpluggar i sits och ben. Patinerad finish

Kopian är tillverkad i björk som orginalet och den har en träsits i furu som hålls på plats med pluggar.

Sargerna är intappade i benen och förankrade med träpluggar. Stolen är målad i pärlgrå linoljefärg och dess sits är målad i svart linoljefärg.

Ryggens överliggare med sin egendomligt skurna krön med sin stiliserade blomma